keskiviikko 26. helmikuuta 2014

Kasvissoseita lisäkkeeksi ja vaikka sellaisenaan

Hetkeen en olekkaan ehtinyt kirjoittelemaan töiden ja muuton vuoksi.
Nyt löytyy siis iso pino kirjoitettavia reseptejä varastosta.

Aloitetaampa vaikka kasvissoseista.

Teen usein kasvissoseita pakastimeen lihasekoitusten ja lihakuutioiden lisäksi.
Oliver syö kasvissekoituksia päivällisellä ja lihan kanssa lisukkeena lounaalla.

Pojan ruoka-annokset ovat kasvaneet hurjasti ja käytänkin useimmissa perunaa ja porkkanaa pääraaka-aineena hintansa ja alkuperän takia, jos tekisin esimerkiksi 20prk pelkkää bataatti- tai parsakaalisosetta tulisi sille hintaa hurjasti enemmän. Toki lisään sitten muita raaka-aineita soseen sekaan makuelämyksen  ja ravinto-aineiden riittävän saannin takaamiseksi.

Tässä yksi kasvissosereseptini:

Peruna-porkkana-sipulisose (10prk)

600g perunoita
500g porkkanoita
2kpl sipulia

Kokkailun aloitin punnitsemalla raaka-aineet.


 Sen jälkeen esikäsittelin raaka-aineet, pesin, kuorin ja pilkoin sopivan kokoisiksi kypsennystä varten.
Perunat pilkoin jo suoraan kattilaan keitinveteen.



Sitten vain porkkanat kyytiin ja.. annetaan kiehua hiljalleen 20minuuttia.



Tässä välissä voi kuoria (itkeä) sipulit ja pilkkoa ne neljään osaan kypsennystä varten. Jos ajattelit jättää soseen isompirakenteiseksi niin voit pilkkoa sipulin pienemmäksi koska sipulin hienontamiseen tarvitaan pikkuisen enemmän soseuttamista.




 Keittelin tässä samalla toistakin kasvissosetta..





 Kun perunat ja porkkanat ovat kiehuneet 20minuuttia, voit lisätä sipulin sekaan ja antaa seoksen vielä kiehua 10-15minuuttia.


Kun sose on täysin kypsää, soseuta sose sauvasekoittimella, blenderillä tai muusisurvimella.
Muusisurvimella soseeseen jää mukavasti rakennetta.

Valmiin soseen purkitin ja laitoin kannet päälle --> jääkaappiin jäähtymään.
Kun soseet olivat jäähtyneet ja tarrat purkkien kyljessä laitoin ne pakastimeen.







Valmista sosetta tuli yhteensä 10prk tällä ohjeella, voit halutessasi tehdä reseptin tuplana.

Tämmöistä tällä kertaa, tulossa olisi vielä toinene kasvissekoitus ja jauhelihakeitto.
Uusi sosetehtailu-urakka alkaakin täällä uudessa kodissa kun pakastin alkaa huutamaan tyhjyyttään!

Pian alankin kirjoittelemaan aika paljon ruoista mitkä sopivat koko perheelle! :)








6 kommenttia:

  1. Laitatko siis nuo soseet jääkaappiin jäähtymään? Eikö se lämmitä jääkaapin lämpötilaa liikaa? Meillä on aika pieni jääkaappi, joten mietityttää, mitä muille ruoille käy. Toimisikohan jäähdytys tiskialtaassa kylmässä vedessä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toki voit jäähdyttää myös kylmässä vesihauteessa! :) Joo on totta että jääkaapin lämpötila muuttuu kun sinne laittaa lämpimiä soseita varsinkin jos on pienempi jääkaappi kyseessä. Meillä on melko iso ja tehokas jääkaappi joten olen jäähdyttänyt ihan huoletta siellä! :)

      Poista
  2. Heippa, löysin blogisi googlaamalla ja onpa kivoja ohjeita sinulla täällä. Itse aloittelen kohta 4kk vanhan pojan kanssa sosekokkailuja ja täältä sai kyllä huimasti vinkkejä! Aloitan tuolta vanhemmista ja liityn lukijakaartiin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mukava saada lisää lukijoita! :) Tervetuloa vain seurailemaan tehtailujani! :)

      Poista
  3. aivan koukussa tähän blogiin! olisiko mahdollista lisätä se blogilistalle, jotta tietää tulla kurkkimaan uusimmat ihanuudet heti?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Mukava että kirjoittelustani on apua! Tuota kun olen aikas huono tämmöisissä blogin alkoasu ja muokkausjutuissa niin mites tuo blogilistahomma oikein menee? :D Pitääkös minun lisätä teille jokin nappula tuohon seinälle? Toki jos rekisteröidyt suoraan lukijaksi niin saat tiedon uusimiista postauksistani heti! :)

      Poista