lauantai 9. marraskuuta 2013

Possun vuoro!

Jatkoin taas uusien makujen kokeilua ja lihatehtailua kun saatiin nuo pojan allergia-asiat kuntoon ja testattua mikä allergisoi, maitohan se oli.
Maidotoomalla siis mennään edelleen ja nyt se lukee ihan lääkärin papereissakin!

Mutta possusta ja sen valmistamisesta. Lihoja valitessa vauvoille kannattaa valita se vähärasvainen/nahaton/ruodoton vaihtoehto ja tietysti suomalainen!

Itse valmistin possua tästä rypsiporsaan 9% rasvaa lihasta.

Eli ruoissa kannattaa kiinnittää huomiota tiettyihin pakkausmerkintöihin kuten: Joutsenmerkki mikä kertoo suomalaisesta alkuperästä ja sydänmerkki mikä kertoo taas sydänystävällisemmästä vaihtoehdosta (Vähemmän suolaa, kovaa rasvaa yms.)

Lihaa keitettäsessä kannattaa laittaa vettä kattilaan vain niin että lihat juuri ja juuri peittyvät. Näin maku ja ravintoaineet säilyvät paremmin.

Vauvanruokia ei suositella paistamaan pannulla, se saattaa aiheuttaa mahanpuruja joillekkin pienille ja paistaessa lihasta (varsinkin jos on palanut hiukan) irtoaa karsinogeenejä jotka ovat haitallisia elimistölle. On myös näitä terveellisempiä vaihtoehtoja kuten: Uunissa hauduttaminen vaikkapa paistopussissa, höyryttäminen ja keittäminen.
Nämä kypsennystavat ovat hyviä myös aikuisillekkin! ;)

Ennen lihan keittämistä sen voi huuhdella nopeasti kylmän veden alla vähentääkseen vaahdon muodostumista keitin veteen tai sitten kuorimalla vaahdon pois keitettäessä. Vaahto muodostuu lihassa olevasta verestä ja sen sisältämästä proteiinista, valkuaisaineista yms. Siinä vaahdossa ei ole mitään terveydelle haitallista, ainoastaan makukysymys.

Jos itse on maistanut tuota vaahtoa niin tietää mistä puhun! ;)

Keitin lihaa n.10min, keitinaika riippuu tietenkin lihapalojen koosta. Kannattaa aina tarkistaa lihan kypsyys maistamalla tai halkaisemalla lihapala.
Erityistarkkuus Possun ja broilerin lihassa että tulee kauttaaltaan kypsäksi! :)

Jauhoin lihan sauvasekoittimella ja lisäsin keitinvettä joukkoon ettei lihasta tulisi niin kuivaa.

Jätän lihan tuollaiseksi tahnamaiseksi ja muutamia pikkusattumia joukkoon kun OJ:lla on jo kaksi hammastakin ja pitäähän niille saada pikkuisen työtä.

Sitten liha vain jääpalamuottiin ja pakastimeen jäätymään. Tein taas osasta kuutioista valmiiksi puolikkaita maistelukertoja varten :)
Alkuun vauvalle piisaa ihan teelusikallinen lihaa/päivä kun vielä totutellaan ja yhteen ikävuoteen asti 1-1,5rkl riittää ateriaa kohti.

Meidän OJ syö nykyään yhden jääpalakuution (reilu rkl) lihaa/päivä.

Kyllä pitää taas hehkuttaa tätä ihanaa muottia, kun ei tarvitse tapella saadakseen jo jäätyneet palat irti! :)


Nuon vain lähti lihat muotista, sitten taas palat pakkaseen rasiassa mihin merkkaan tuotteen ja valmistus päivänmäärän että pysyy itse kartalla ruoista ja säilyy kierto ja vanhemmat tulee käytettyä ensin. :)


Että semmoista! Nyt uusia tehtailuja tekemään ja jatketaan taas pian blogin parissa! :)
3 kommenttia:

 1. Täällä olisi uusi lukija liittynyt joukkoon :)

  Voi kuinka helpolta nuo sun kokkaukset näyttää... Kunpa itsekin saisi aikaiseksi tehdä meidän pojalle itse ruokia. Miten se muka voikaan olla niin vaikeaa vain tehdä niitä...???

  Mistä muuten olet ostanut noi sun jääpälälokerot? :)

  VastaaPoista
 2. Mukava saada lisää lukijoita, motivoi kirjoittelemaan lisää! :) Kyllähän se aluks olikin hieman et mites näitä oikee tehää mut oon keränny paljon materiaalia ja opiskellut asioita niin sitä kautta alkanu homma sujuun! ;) Mun juttu/intohimo on aina ollu tuo ruoka ja oman lapsen ja äippäloman myötä on pakko hankkii itellee ajanvietettä! :) Ostin tuon vihreen jääpalamuotin Halpa-Hallista, tosi kätevä ja hyvä ku on noin iso! :)

  VastaaPoista
 3. Mukava saada lisää lukijoita, motivoi kirjoittelemaan lisää! :) Kyllähän se aluks olikin hieman et mites näitä oikee tehää mut oon keränny paljon materiaalia ja opiskellut asioita niin sitä kautta alkanu homma sujuun! ;) Mun juttu/intohimo on aina ollu tuo ruoka ja oman lapsen ja äippäloman myötä on pakko hankkii itellee ajanvietettä! :) Ostin tuon vihreen jääpalamuotin Halpa-Hallista, tosi kätevä ja hyvä ku on noin iso! :)

  VastaaPoista