torstai 3. lokakuuta 2013

Velli se miehen tiellä pitää!

Nyt voisin kertoa itsetehdyn vellin teosta.

Meidän pojalle ei kaupan valmisvelli sopinut koska ne on ehty korvikkeeseen joten ajattelin että mikäpäs siinä jos alkaisi itse tekemään semmoista iltasyötävää pojulle mikä sopii hänen ruokavalioonsa!

Pikku jätkä on syönyt jo velliä seitsemän viikon ikäisestä koska maito ei enää piisannut iltasyömiseksi.
Minun veljen pojalla oli sama tilanne n. 2kk iässä ja hänen äitinsä kertoi minulle heidän tilanteestaan joten päätin soittaa neuvolaan ja kysyä olisiko tämä jo meillä ajankohtaista.
Sitten aloimme syömään kaupan Valio Onni vellejä (maissi ja riisi). Näihin suositus on 4kk tai neuvolan ohjeen mukaan. Suositukset perustuvat siihen minkä ikäisen vauvan suolisto ja maha pystyy käsittelemään mitäkin ruoka-aineita.
Aluksi lapsi totutetaan uuteen makuun sekoittamalla velli äidinmaitoon tai korvikkeeseen. Jos mahdollista niin äidinmaito on aina parempi kun totutetaan uuteen ruoka-aineeseen, mutta meillä oli korvike käytössä jo pian velliin siirtymisen jälkeen.
Vellin määrää voi lisätä n.kolmen päivän välein jos velli näyttää sopivan lapselle, aluksi n. 20/80 suhteessa, sitten 50/50 suhteessa, 70/30 ja kun lapsi on tottunut makuun voi velliä tarjota sellaisenaan ja maitoa erikseen. Tämä varovasti totuttelu pätee varsinkin sellaisiin tilanteisiin kuin meillä että poika oli vielä niin pikkuinen. Emme antaneet pelkkää velliä vasta kun 3kk iässä. Maidon kanssa tarjottuna se on hellempi vatsalle.

Huomasimme kuitenkin pian etteivät valmisvellit sovi pikkumiehelle joten otin selvää miten valmistetaan itse velliä veteen, sehän oli aikas simppeliä!

Kaupassa Ristentan riisijauhopussi maksaa alle 2€ ja siitä teen yli kuukauden vellit. Velliä voi antaa pienemmille sellaisenaan ja maustaa sitten oman maun mukaan kun lapsi alkaa maistelemaan soseita.Itse olen tykästynyt maustamaan riisivellin bataatilla tai porkkanalla, ne kun ovat pojan herkkua muutenkin.

Teen yleensä kolmen päivän vellit valmiiksi, yhden tarjoan heti samana iltana ja kaksi valmiiksi pulloihin jääkaappiin seuraaville illoille, poika syö sen 120ml/ilta joten valmistan kerralla n.4dl velliä.

Neljään desiin velliä tarvitaan n. 2-3rkl riisijauhoa, riippuen tarjotaanko velli pullosta vai lusikalla.
Itse olen oppinut pulloruokailuun joten teen vellistä sen verran löysää, että se tulee vellitutista läpi.
Velliä on helppo löysentää valmistusvaiheessa tai suoraan pulloon lisäämällä vain vähän vettä/maitoa sekaan. Jos löysentää velliä maidolla niin tulee se tarjoilla heti (kerran lämmitettyä maitoa ei voi lämmittää enää uudelleen).

Vellin valmistukseen tarvitset vispilän ja kattilan.
Lisää kattilaan vesi ja jauhot, sekoita hyvin ja anna kiehua muutama minuutti kokoajan hyvin sekoittaen.

 Täytyy ottaa huomioon että velli paksuuntuu vielä hieman jäähtyessään.
Jos haluaa pelkkää riisivelliä niin on se nyt valmista pullotettavaksi.
Mutta jos haluat maustaa vellin niin lisää vain itsetekemiä soseita joukkoon, laitan yleensä neljään desiin velliä 3-4 jääpalakuutiota sosetta suoraan pakkasesta.


Kuutiot valmiin vellin joukkoon ja sekoitellaan kunnes kuutiot ovat sulaneet kokonaan.Maustettu velli on hyvä siivilöidä ennen pullottamista, näin ollen ei pulloon tule ärsyttäviä kasviskökköjä mitkä tukkivat tutin pään. (Todettu on! :D )No niin ja eikun vellit pulloihin!
Anna vellien ensin jäähtyä melkein huoneen lämpöisiksi ennenkuin laitat tutit ja korkit päälle. Sitten vain jääkaappiin odottamaan syöjäänsä. Vellin voi normaalisti lämmittää mikrossa tai vesihauteessa ennen tarjoilua, jos tarvetta niin lisätä maito tai vesi ohentamaan/laimentamaan velli sopivaksi.

 Semmoista tällä kertaa! Ensi kerralla onkin vuorossa peruna tai porkkana, katsotaan! :)

9 kommenttia:

 1. Tuossa Risentan jauhossa lukee nykyään, että saattaa sisältää soijaa ;( Kiitos ohjeista

  VastaaPoista
 2. Miten teet sosepalat? Ymmärsinkö oikein että laitat sosetta jääpalamuottiin ja siitä lisäät vellin joukkoon :)?

  VastaaPoista
 3. Olen tyhmä, mutta :D.. Onko velli valmista vasta vauvan syötäväksi, kun siihen lisää maidon? Vai voiko joku antaa sellaisenaan? Minä haluaisin tehdä omasta pakastetusta maidosta tuota. Mahtaako helpointa aina sulattaa yksi kerrallaan päivän velliannoksen maidot, ja tämän jälkeen sekoitan vain maidon ja vellin? Missä suhteessa? olen ihan pihalla :D

  VastaaPoista
 4. Olen tyhmä, mutta :D.. Onko velli valmista vasta vauvan syötäväksi, kun siihen lisää maidon? Vai voiko joku antaa sellaisenaan? Minä haluaisin tehdä omasta pakastetusta maidosta tuota. Mahtaako helpointa aina sulattaa yksi kerrallaan päivän velliannoksen maidot, ja tämän jälkeen sekoitan vain maidon ja vellin? Missä suhteessa? olen ihan pihalla :D

  VastaaPoista
 5. Hei! Pahoitteluni että vastaaminen on kestänyt näinkin kauan! Joo kyllä velliä voi tarjota ilmankin maitoa tai juurikin noin kun olit ajatellut että sulatat maitoannoksen per velli. Jos lapsi ei ole aiemmin velliä syönyt niin suosittelen aloittamaan suhteilla 1/3 velliä 2/3 osaan maitoa ja sitten pikkuhiljaa lisäämään 1/2 osaan velliä+1/2 maitoa. :) Auttoiko sepustukseni yhtään, kysyä saa toki aina jos kysyttävää tulee? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Auttoi paljon, tänään menee testiin. Vielä jäi epäselväksi yksi juttu. Kun eikö kaupan vellit ole korvikepohjaisia, ei vesi? niin miten saisin kotitekoisesta vellistä omasta maidosta tehtyä vastaavaa?

   Poista
  2. Kyllä vain kaupan vellit ovat korvikepohjaisia. Käytät tekstissä ilmeneviä mittasuhteita ja sekoitat vellin maitoon juuri ennen tarjoilua! :) Samanlailla siis toimitaan korvikkeen ja rintamaidon kohdalla :)

   Poista
 6. tyhmä kysymys, mutta ootko siis laittanu vettä 4dl ja n.3rkl riisijauhoja? Yritän tehdä itse velliä saman merkkisestä, mutta maissijauhoilla. Voikohan soveltaa samaa reseptiä?:)

  VastaaPoista