torstai 3. lokakuuta 2013

Kesäkurpitsa dagen!

Kesäkurpitsan vuoro oli tällä kertaa.
Nostin kesäkurpitsassakin soseen valmistusmääriä yhdestä kolmeen kurpitsaan! Kun tuo poju niin reippaasti syö nykyään! :)

Aloitin Kesäkurpitsasoseen valmistuksen pesemällä kurpitsat ja leikkaamalla niistä päät pois.


 Olen kuullut että jotkut ottavat myös siemenkodat ja kuoren pois, mutta se ei ole tarpeellista. Kesäkurpitsan kypsennysaika on lyhyt ja siemenet sekä kuori ovat pehmeitä kypsennyksen jälkeen joten ne voi yhtä hyvin soseuttaa mukaan.
Vihreissä kasviksissa on paljon vitamiineja ja vihreissä kasviksissa on lajista riippuen paljon yhteyttäviä viherhiukkasia, joissa on rautaa. Vihreissä kasviksissa on myös paljon luteiinia ja indolihappoja, joiden molempien tiedetään edistävän terveyttä. Vihreiden kasvisten tiedetään myös ehkäisevän syöpää ja parantavan luuston kuntoa. 

Joo jatketaampas, seuraavaksi pilkon kesäkurpitsan isohkoiksi palasiksi ja höyrytän/keitän.
Suosittelen höyryttämistä koska silloin ravintoaineet eivät mene keitinveden mukana hukkaan.


Itse en omista höyrykattilaa VIELÄ (Joulupukin listalla), mutta saman asian ajaa laakea kattila ja teräksinen siivilä.
Kypsennettäessä, esimerkiksi kuvassa olevien palojen kypsennysaika on n.6min keittämällä ja hörytettäessä n. 13-15min. Riippuen tietenkin palojen koosta ja paljonko niitä on kerralla kypsentymässä.
Suosittelen jakamaan raaka-aineet useampaan erään kypsentäessä isoja määriä. Näin ruoka kypsentyy tasaisemmin!Kesäkurpitsalla on taito kerärä itseensä paljon nestettä varsinkin keitettäessä joten on hyvä valuttaa paloja ennen soseuttamista n. 5-10min. Näin soseesta ei tule liian vetistä.

Soseutan kesäkurpitsan myös sauvasekoittimella, toki blender olisi oiva tähänkin hommaan!


Kolmesta isohkosta kesäkurpitsasta saa reilun litran valmista sosetta.
Sitten vain soseet jääpalamuotteihin ja pakkaseen. Soseita on hyvä levittää ja tasoittaa muotteihin silikonisella nuolijalla, näin homma ei ole liian sotkuista. Mutta myös lusikka käy mainiosti tähän hommaan.
Anna muottien olla pakastimessa vähintään 3tuntia, mieluiten pidempään. Näin saat paremmat kuutiot eivätkä ne tartu toisiinsa niin pahasti rasiassa.

Kun palat ovat jäätyneet, ne on hyvä irroittaa muotista kuumaa vettä apuna käyttäen. Päästä kuumaa vettä jääpalamuotin pohjaa vasten hetki ja taivuttele muottia hieman reunoista, näin ne irtoavat helposti.

Tässä taas olisi rasiallinen herkkuja pikkuiselle sosemiehelleni :) Halpaa lystiä, kesäkurpitsat tulivat maksamaan 1,50€ Cittarin euron päivien johdosta! Eli tämä harrastus ei ole todellakaan kallista puuhaa! :)


Ensi kertaan taas! Seuraavaksi täytyykin varmaan alkaa keittämään velliä kun se näyttäisi olevan vähissä jääkaapista! :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti