torstai 12. joulukuuta 2013

Jauheliha-kasvissose.. nam!

On siitä jo hetki aikaa kun olen viimeksi sosetehtaillut mutta pitihän pikkuherran ensin syödä kaappeja tyhjemmäksi että mahtuu uudet tilalle ;)

Tällä kertaa kokkailtiin taas sekoituksia yleisön pyynnöstä.

Vuorossa on Naudan jauhelihasta, bataatista, kesäkurpitsasta, sipulista ja omenasta tehty sose.

Yleensä suosin kauden kasviksia tai suomalaista. Mietinkin jos tekisin soseen porkkanoista ja perunasta jauhelihan kanssa, mutta niistähän tehdään jouluruoat pikkuherralle! Porkkanalaatikkoa ainakin täytyy kokeilla!
Eli noita pääkasviksia bataattia ja kesäkurpitsaa voi vaihtaa mielen mukaan.
Tässä esmerkkejä:
  •  Peruna-porkkana
  • Peruna-parsakaali
  •  Porkkana-hmp (herne-maissi-paprika)

Minulla on äitini resepti noihin laatikoihin ja niitä soveltamalla saan varmasti tehtyä seitsemänkuiselle pojullekkin sopivaa herkkua.

Mutta takaisin tähän soseeseen, tällä reseptillä sain 23 pilttipurkillista valmista sosetta.

Raaka-aineet:

  • 400g naudan vähärasvaista jauhelihaa
  • 2litraa vettä
  • 1 iso bataatti
  • 2 kesäkurpitsaa
  • 1 sipuli
  • 2 pientä omenaa
  • ISO kattila, sauvasekoitin, 23kpl pilttipurkkeja

 Tuossa kuvassa sattuu nyt olemaan kaksi bataattia kun toinen tuli meidän aikuisten ruokaan, älkää siis hämääntykö! :)

Otin Atrian 17% jauhelihaa, sopivan rasvaista vauvanruokiin.

Valmistus aloitetaan esikäsittelemällä kaikki raaka-aineet:

 Pese kaikki raaka-aineet hyvin.
 Kuori bataatti ja pilko se n. 3cm kuutioiksi (muodolla ei niin väliä, soseeksi se kuitenkin menee).

Sitten pilkotaan kesäkurpitsa...


Leikkaa päät pois..
kesäkurpitsa kahtia...

ja paloiksi



Leikkaa sipuli isoiksi paloiksi

Kuori ja lohko omenat
Lisää 2litraa vettä kattilaan ja keitä jauhelihaa ja sipulia noin 5minuuttia


Jauhelihasta niin kuin muistakin lihoista alkaa kerääntymään tuota vaahtoa keitinveden pintaan, kuori se pois kauhalla.



 Lisää sitten bataattilohkot ja keitä 10minuuttia.



 Käytän usein munakelloa apunani koska ikinä ei tiedä mitä unohdan seuraavaksi! ;)




Sen jälkeen voit lisätä kesäkurpitsan ja omenan ja keittää vielä noin 7 minuuttia.
Tässä kohtaa minulla loppui tila kattilasta joten keittelin ainekset loppuun kahdessa kattilassa.
Yhteensä ruokaa kypsennetään 22minuuttia, tarkista tietenkin aina ensin että kaikki on kypsää ennenkuin soseutat.



Ideana tässä eri aikaan lisäämisessä on se että näillä raaka-aineilla on eri kypsymisajat, bataattia ja lihaa pitää keittää kauemmin kun taas vaikkapa omenaa joka kypsyy todella nopeasti.

 Joo ja kypsää oli joten ei muutakun soseuttamaan. Jos soseutat sauvasekoittimella niin kuin minä niin kannattaa soseuttaa kahdessa erässä näin iso määrä.

Nostele soseainekset kauhalla isoon kulhoon ja lisää keitinlientä niin paljon kun haluat, tällä kertaa laitoin itse melko reilusti nestettä.

Kannattaa ensin lisätä pienenmpi määrä nestettä ja sitten soseuttaa, lientä voi sitten lisätä jos siltä tuntuu.

 Tulipas sitä sosetta oikeinkin kunnolla! Tästä tulee tosiaan se 23 pilttipurkillista sosetta.

Kauho soseet purkkeihin ja putsaa purkit vaikkapa puhtaalla rätillä, paperilla kun lähtee putsailemaan niin saa käyttää melkein koko rullan tähän määrään purkkeja. Ainakin minulla kun on tuota sosetta lentänyt ohikin! ;)

Sitten kannet päälle ja jääkaappiin siksi aikaa jäähtymään kun teet nimitarrat purkkeihin, toki jos olisi ollut kaukaa viisas niin olisin tehnyt tarrat ensin.. mutta käy se näinknin!





Siinä muutama tarra! Kun nämä on laitettu purkkien kylkiin niin ne voi laittaa pakastimeen.









Tein muutamia havaintoja sosetehtailun aikana...

Muksu-soseen kansi

Piltti-soseen kansi




Minusta tuo Muksu-sosepurkin kansi pysyy niin paljo paremmin kiinni uudestaan suljettuna kuin esimerkiksi pilttipurkin tai bonan!

Ja mitä tulee pakasterasioihin...

Nämä ei ole mitä ilmeisimmin pakastamiseen soveltuvia rasioita koska kansia on jäisinä vaikea avata ja ne rikkoutuvat kun niitä yrittää vääntää auki.


Nämä perusrasiat taas toimivat moitteettomasti, ihmekkös kun niitä myydään pakasterasian-nimellä! :D
Tämmöistä laadun tarkkailua tällä kertaa! Ensikerralla pääsenkin tekemään jouluruokia OJ:lle ja meille vanhemmille ja viikonlopuksi pitäisi tehdä 5v. tytölle my little pony kakku ja piparitalokin odottaa vuoroaan ja ja ja.. Noh pian taas lisää soseita!

















7 kommenttia:

  1. Missä suhteessa laittaisit tähän soseeseen perunaa ja porkkanaa jos vaihtaisit ne bataatin ja kesäkurpitsan tilalle? Niin, ja kiitos mahtavasta blogista! Lisää soseideoita vaan kehiin! ;)
    JNMA

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Laittaisin varmaankin porkkanaa 2/3 osaa ja perunaa 1/3 osaa :) Kiitos mukava kun minun blogista on hyötyä! :)

      Poista
    2. Sori, huonosti muotoilin kysymyksen. :D ihan määränä mietin et kuinka paljon perunaa ja porkkanaa jos jauhelihaa on sen 400g.. :)

      Poista
    3. Samaa mietin minäkin, eli paljonko perunaa ja porkkanaa jos niillä korvaa bataatin ja kesäkurpitsan? Siis ihan määränä. Loistava blogi muuten! :)

      Poista
    4. Hui! Anteeksi kun en ole huomannut vastata kysymyksiinne! Olen aina tehnyt aikaslailla fiilispohjalta nuo määrät ja silmämääräisesti, mutta sanoisin että yhteensä n.1-1,5kg kasviksia eli vaikka kilo perunaa/porkkanaa ja 500g perunaa/porkkanaa. Vauvat kun on niin makeiden kasvisten perään niin laittaisin varmaankin itse porkkanaa enemmän! :) Toivottavasti tästä on teille apua, mukavia kokkaushetkiä! :)

      Poista
  2. Moi...sopiiko kyseinen sose 6 kk ikäiselle vauvalle?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä sopii jos vauva on jo aloittanut lihojen maistelun, meillä poika söi tätä jo 6kk ikäisenä mutta toki alkoi syömään kiinteitäkin jo 3kk ja lihoja 5kk. Riippuu missä vaiheessa maistelua menette. Jos ei ole vielä purukalustoa niin soseen voi sitten hienontaa vielä sileämmäksi. :)

      Poista