lauantai 4. tammikuuta 2014

Kana-couscous-kasvisherkku

Tässä olisi yleisön toiveesta sose missä energialisäkkeenä on käytetty couscous- vehnäsuurimoita.
Tuli kyllä niin hyvää, että voisin vaikka itsekkin sitä syödä! ;)
Jos ei halua tehdä sosetta couscousilla tai vehnä ei sovi vauvalle niin voi sen korvata riisillä. Pitää vain muistaa laittaa riisi kiehumaan soseeseen samaan aikaan päärynöiden kanssa! :)




Vuorossa on siis kana-couscous-porkkana- HMP (herne-maissi-paprika)- päärynäsose! :)

Raaka-aineista sen verran että näin talvella kun tietyt kasvikset maksavat hunajaa, kannattaa suosia kausituotteita ja varsinkin suomalaista niin paljon kuin mahdollista.
Aina ei ole pääasia, että vauva saa kaikkea mahdollisia makuja kokoajan läpi vuoden. Kannattaa huomioida hinta ja alkuperä. :)

Voisin tehdä noista sesonkituotteista ihan oman postauksen tänne.

Tähän soseeseen tarvittavat raaka-aineet:

400g maustamatonta kanaa
1,3l vettä
5 porkkanaa
1pss HMP
2kpl päärynää (tai omenaa)
2dl couscous vehnäsuurimoita



Aloitin tehtailun mittaamalla veden kattilaan ja laitoin kanat kiehumaan ensin noin 5 minuutiksi.


Munakello on kyllä paras kaveri näissä puuhissa kun ei oma pää pysy aina ihan mukana, aikataulu on siis pettämätön! :D


 Kanojen kiehuessa voi taas kauhalla kuoria ylimääräiset vaahdot pois pinnasta.



Sitten esikäsitellään kasvikset, pestään kuoritaan ja pilkotaan porkkanat ja päärynä.

Huomasin tässä kohtaa ilokseni että talouden ainoa kuorimaveitsi on tiskikoneessa ja kone päällä joten plan B juustohöylä saa luvan hoitaa kuorimisosuuden! :)Toimii se silläkin!


 Soseen kypsymisaika riippuu niin paljon palojen koosta, porkkana kannattaa pilkkoa melko "pieneksi" että se ehtii varmasti kypsyä muiden kanssa tasaisesti.


Päärynä taas kypsyy nopeasti muutamassa minuutissa joten palat voivat olla isojakin.

Kun kanat ovat kiehuneet ensin sen 5 minuuttia, voi sen jälkeen lisätä sekaan pilkotut porkkanat ja HMP-sekoituspussin.
Tämän jälkeen anna soseen kiehua 8-10 minuuttia.


Lisää sitten päärynä sekaan ja anna vielä kiehua 10 minuuttia.
(Jos halusit korvata couscousin riisillä niin lisää tässä vaiheessa 2dl riisiä sekaan kiehumaan.)

Louksi lisätään couscous mitä ei tarvitse keittää koska se on esikypsennettyä, pelkkä hauduttaminen riittää.



Itse käytän tätä Viven Paille couscousia, toki mikä tahansa muukin merkki käy, kunhan on esikypsennettyä.
Couscousia valmistetaan yleensä suhteella 50/50 että nestettä saman verran kuin suurimoitakin.
Pelkkä couscous on helppoa valmistaa lisäkkeeksi ruoalle, kiehauta vesi ja lisää suurimot sitten annat vain hautua 7-10 min.


Suurimot siis vain sekaan ja seos pois kuumalta levyltä. Haudutellaan sose kansi päällä noin 10 minuuttia aina välillä sekoittaen.



















Kun seos on hautunut, voi sen soseuttaa. Muista aina tarkistaa vaikkapa haarukalla onko kaikki raaka-aineet kypsiä ja valmiita soseutettavaksi. Tässä tapauksessa porkkanalla on pisin kypsymisaika niin se on hyvä kokeilla.


Soseesta voi tehdä niin karkeaa ja löysää kuin oma lapsi syö.


Sitten soseet purkkeihin ja purkkien reunojen putsaus puhtaalla rätillä tai pyyhkeellä.
Paperikin käy tähän hommaan, mutta sitä kuluu niin tolkuttomasti ainakin minulla kun olen niin kova sotkemaan! ;)



 Valmista sosetta tuli 16 purkkia, tämmöinen määrä on hyvä jäähdyttää ensin hetken jääkaapissa ennen kuin laittaa pakastimeen.. Jos siis ei halua, että koko pakastin sulaa! :D


Tässä välissä taiteilin taas purkkeihin nimi/pvm-tarrat helpottamaan soseiden tunnistamisessa, on hyvä että kaikki perheessä tietää mitä on missäkin purnukassa. ;)



Semmoista tällä kertaa!
Tämä sosetehtailu ei mene ihan niinkuin telkkarin kokkiohjelmissa missä kaikki raaka-aineet on hienosti pikkuisissa kulhoissa ja ne ottaa vain valmiin ruuan uunista ja se on VALMIS! Tiskiä tuli tämän päivän aikana niin tolkuttomasti että huhhuh! :D

Tulikin idea tuosta sesonkikasviksien käytöstä ja voisin kirjoittaa niistä tänne ensi kerralla!

Buon appetito vaan kaikille vauvoille! :)

11 kommenttia:

  1. Sulla on kiva blogi, käyn lukemassa ruokavinkkejä usein, mutta en juuri ehdi kommentoimaan. Kokkailen kohta 7kk vauvalle itse soseet, ja samalla teen muulle perheelle omat ruoat, niin tiskin määrä on taattu. Välillä tuntuu, että saisi olla useampi astianpesukone :)

    -Sanna

    VastaaPoista
  2. Kiitos! Tämä kirjoittelu on kyllä mukavaa ja on kiva olla avuksi muille äityliineille jotka kokkailusta tykkäävät! :) Saa nähdä paljonko ehdin pian päivittämään blogiani kun alkaa työt maaliskuussa, mutta yritetään ainakin! :)

    VastaaPoista
  3. Sinulla on ihan huippublogi! Aloin etsiä reseptejä, kun ollaan vauvan kanssa päästy maisteluvaiheesta pitemmälle. Näillähän pärjään sinne asti, kunnes lapsi syö samaa ruokaa kuin me muutkin. Kiitos, kun jaksat! Elina

    VastaaPoista
  4. Löysin tän sun ihanan blogin kun meidän esikoinen aloittelee nyt soseiden syömistä ja monta hyvää vinkkiä löysin täältä ja kivoja reseptejä! Kiitos niistä ja mukavaa sosetehtailua jatkossakin!
    t. Toinen sosetehtailija

    VastaaPoista
  5. Uunitatko/desifioitko jotenkin noita pilttipurkkeja ennen purkitusta? En muista esikoisen ajalta, että pitääkö niille tehdä muutakin kuin pestä :) Meillä aloitettiin juuri soseet ja liityinkin heti lukijaksi, kun täältä löytyi kivoja ruokavinkkejä!

    VastaaPoista
  6. En desinfioi mitenkään, pesen koneessa/käsin. Lapsen alkaessa syömään kiinteitä ei enää vettä/ astioita tai pulloja tarvitse keittää kuin satunnaisesti! :) Mukava saada lisää lukijoita, hauskoja sosetehtailuja! :)

    VastaaPoista
  7. Kestääkö noi pilttipurkit toisenkin pakastus kerran? Jostain luin että kestäis vaan kerran. Onko sitten urbaanilegendaa vai mitä? :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä mä olen pakastanut purkkeja useammankin kerran uudestaan eikä meillä ole vielä ainakaan mennyt rikki! :)

      Poista
  8. Kiitos tästä blogista! Ihan huippu ohjeita, paljon ollaan jo syöty sinun ruokiasi ja tänään vuorossa olisi tämän couscous ruuan kokeilu. Olen ihan käsi ruuanlaitossa, joten tämä sinun blogisi on ollut erittäin hyödyllinen. Kukkaro ei kestäisi ostaa kaupan purkkiruokia 10kk ikäisille kaksosille, ja onhan kotiruoka aina kotiruokaa. :)

    VastaaPoista