perjantai 3. tammikuuta 2014

Aurinkoinen hedelmäsose

Huomasin tuossa, että oli vielä iso läjä omenoita joululta syömättä joten ajattelin tehdä hedelmäsosettakin piristämään pimeää arkea! ;)

Tänään oli siis vuorossa omena-päärynä-tyrnisose.
Laitan tyrniä mielelläni soseisiin koska sitä on aina pakastimessa ja se sisältää runsaasti c-vitamiinia.



Meinasin ensin että teen soseen ihan vain kiehauttamalla raaka-aineet ja soseuttamalla, mutta tyrnin siemenien takia jouduin muuttamaan mieleni.

Eli tämä sose on oikein hyvää ilman tyrniäkin ja sen voi silloin vain suoraan soseuttaa kiehauttamisen jälkeen niin se on valmista. Vähentää vain keitinveden määrää tai lisää omenan tai päärynän määrää ettei soseesta tule liian löysää.

Minun tämän päivän reseptini menee näin:

4dl vettä
2 isoa omenaa
3 päärynää
1dl tyrniä

Saostukseen:
3rkl perunajauhoja
0,5dl vettä

Pese, kuori ja poista siemenkodat hedelmistä, ja lisää kattilaan marjojen kanssa. (Voit myös käyttää muita marjoja mitä nyt sattuu löytymään, esimerkiksi mustikoita.)


Lisää vesi ja keitä hedelmiä ja marjoja n.5minuuttia


Soseuta seos ja siivilöi toiseen astiaan poistaaksesi siemenet.





Kaada sose takaisin kattilaan ja kuumenna kiehuvaksi.



Sekoita lasiin perunajauho-vesisuuruste 

3rkl perunajauhoja
0,5dl vettä






















Kaada seos kattilaan koko ajan hyvin sekoittaen, kaada hiljalleen että näet koska sose on sopivan paksuista.


Sose on valmista purkitettavaksi.



Käytin lasisia vauvanruokapurkkeja.
Vaikka olenkin intohimoinen sosetehtailija, aina kannattaa kuitenkin olla järki matkassa. Meillä käytetään kyllä kaupan hedelmä- ja marjasoseita kun omia ei ole valmiina! ;)

Laitoin soseet jääkaappiin purkeissa kansineen jäähtymään, voit myös pakastaa soseet.

Kaada sose purkkeihin kuumana ja sulje kansi heti että kansi painuu soseen jäähtyessä alipaineen ansiosta alas.
Näin sose säilyy pidempään jääkaapissa. Ilman alipainetta vaikkapa normaaleissa säilytysrasioissa sose säilyy jääkaapissa muutamia päiviä.

Kun pakastat hedelmäsoseita niin on paras ottaa sose sulamaan jääkaappiin jo edellisenä päivänä jos haluat tarjota sen kylmänä eikä mikron kautta. Up to you! :)

Sosetta tuli tällä ohjeella n. 6prk, tarkkaa lukua en tiedä koska söimme osan jälkiruuaksi OJ:n kummitädin kanssa tänään! ;) Mutta siinä näkyy lopullinen määrä!

Soseesta tuli oikein hyvää, kun on oikeat raaka-aineet niin ei sokeriakaan tarvita! ;)

Tänään teinkin tiskiä oikein urakalla ja valmistin myös suolaisia soseita, niistä lisää ensi kerralla!
Ei makiaa mahan täydeltä! :D

2 kommenttia:

  1. Tein innoittamanasi pakasteeseen mustikkakiisseliä, mutta kun otin sitä sulamaan niin koostumus oli muuttunut todella oudoksi! Kiisseli oli könttejä ja irtonestessä eriksee purkissa. Osaatko sanoa, että miksihän sose reagoi noin?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ohhoh, aika jännä reaktio. Ei ole kyllä minulle tullut aikaisemmin vastaan. Mutta pitääpäs etsiä vastaus kysymykseesi! Alkoi itseänikin oikein mietityttämään soseen noin radikaali koostumusmuutos! :/

      Poista