tiistai 8. lokakuuta 2013

Suomalaisen perusruokaa eli perunaa!

Taas ollut hieman taukoa kirjoittelemisessa kun meillä on koko perhe ollut viikonlopun kipeänä...

Tällä kertaa tein pojalle perunasosetta, potut suoraan mummulan perunamaasta! :)

Peruna on suomalaisen vauvan "perusruokaa", varsinkin meillä, niin se on hyvä sose lapselle vaikka jonkun muun soseen seassa kuten porkkanan tai parsakaalin. :) Isompana se menee sitten jo voin ja maidonkin kanssa, nam!

Soseita tehtäessä kannattaa ostaa jauhoisia perunoita vauvan soseisiin mitkä tavanomaisesti soveltuvat myös muusin valmistukseen. Niistä ei tule niin helposti liisteriä soseutettaessa.


Peruna kannattaa keittää kuorineen mahdollisimman vähässä  vedessä tai höyryttää ne. Tällöin ravintoaineet säilyvät parhaiten. Haarukalla pistelty peruna kypsyy mikrossakin muutamassa minuutissa ilman vettä.







Sitten vain kuoritaan perunat ja soseutetaan haarukalla. Jos lapsi on "sihtikurkku" ja kaikki pienetkin kököt haittaavat niin voit painella soseen siivilän läpi lusikalla tai käyttää vaikka ravintoloissa käytettävää perunalumirautaa (näyttää isolta valkosipulinpuristimelta). Peruna kannattaa soseuttaa pikimmiten ettei soseesta tule ikävää liisteriä, tämä johtuu liiasta käsittelystä ja perunan tärkkelyspitoisuudesta.
Perunasoseeseen voi lisätä keitinvettä jos se tuntuu liian paksulta tai äidinmaitoa/korviketta tarjoiluvaiheessa.





Perunasose säilyy jääkaapissa muutaman päivän kunhan sen muistaa jäähdyttää nopeasti ja laittaa kylmään. Itse teen yleensä kahdelle päivälle sosetta niin että toisen tarjoilen heti ja toisen seuraavana päivänä.

Perunan pakastamista yksinään ei suositella kun sen rakenne menee rakeiseksi, mutta perunaa voi pakastaa muiden soseiden kanssa sekoituksina. Tällöin perunan osuus soseesta tulisi olla pienempi.

Lyhyesti ja ytimekkäästi tällä kertaa, huomenna täytyy alkaakkin keittämään porkkanasosetta!
Meillä aloitettiin jo puurojen maistelu muutama päivä sitten ja ensi viikolla alkaa lihakokeilut joten lisää tekstiä tiedossa! :)







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti