lauantai 18. tammikuuta 2014

Pienen miehen makaroniloota

Tuli tämmöinen idea ihan yllättäen kun tein meidän perheen aikuisille makaronilaatikkoa, että mitäpäs jos OJ saisi omat pikkulootat myös jotka sopisivat hänen ruokavalioonsa. :)

Kerrompa nyt sitten pikkuisille hekkusuille sopivasta maidottomasta makaronilootasta.

Laitoin OJ:n sapuskat uuniin paistumaan tämmöiselle muffinipellille, tällä pelliillä tuli sopivia kerta-annoksia. Lasten lootan voi myös laittaa ihan hyvin isoon "normi"vuokaan ja pilkkoa se sitten sopiviksi annoksiksi kun se on valmista ja jäähtynyttä.



Tein siis samalla muullekkin perheelle oman makaronilaatikon joten valmistusvaiheet on yhdistelty helpottamaan kokin työtä ja vähentämään tiskin määrää ;)

Jauheliha oli tällä kertaa sika-nautaa, koska sitä sattui olemaan jääkaapissa, suosittelen kuitenkin valitsemaan kaupassa sen vähärasvaisemman vaihtoehdon kun kyseessä on näin pikkuisten ruoat.

Paistoin siis koko jauhelihan ja maustoin vasta kun olin ottanut OJ:n lihat sivuun. Käytin paistamisessa pirkan juoksevaa kasviöljyvalmistetta, rypsiöljy toki käy tähän hommaan vielä paremmin. 
Vauvat jotka juovat vielä korviketta tavallisen lehmänmaidon sijaan saavat pääasiassa tarvitsemansa rasvan siitä ja ruoanvalmistukseen sositellaan kasviöljypohjaisia rasvoja kuten öljyä.
Rasvoissa on kuitenkin hyvä noudattaa tämmöistä nyrkkisääntöä tulevaisuudessakin, että kovan rasvan osuus ei saa olla yli 33% kokonaisrasvasta.


Kovan rasvan osuus on tässä tuotteessa n.11% kokonaisrasvasta

 Pastana käytin tummaa runsaskuituista kierrepastaa, uskoisin kuitenkin, että rakettispagetti toimisi parhaiten tämän ikäisten ruoissa. Helppoa pilkkoa ja pientä jo valmiiksi.

Pastan keitin melkein kypsäksi runsaassa vedessä ja lorauksessa öljyä

Aikuisten makaronilaatikkoa tehdessä jätän yleensä pastan puolikypsäksi ja laitan uuniin kypsenemään loppuun, mutta näin pikkuisten lootaruoissa ei haittaa vaikka olisikin vähän "ylikypsää" ja pehmeämpää.


Sitten vain ruokalusikallinen jauhelihaa per vuoka.
Osan laatikoista tein ilman jauhelihaa. Niillä voi sitten lisätä annoksen määrää tai antaa muun ruoan lisukkeena.














Muffinivuokia täyttyi yhteensä seitsemän. ja niihin valmistin "munamaitoa" (eli tässä tapauksessa muna-vesiseosta) suhteella 2dl vettä ja 1 kananmuna.



Tässä vaiheessa voi laittaa jo uunin lämpenemään 180 asteeseen.

Makaronit vuokiin-->

Nyt jälkeenpäin kun miettii mitä voisi tehdä paremmin niin suosittelen laittamaan vähemmän makaroneja ja enemmän "munamaitoa" ettei päällimmäiset makaronit kuivu ja kovetu uunissa. Itsehän rakastan noita vähän kovempia makaroneja, mutta OJ ei vielä pysty sellaisia syömään. Tähän ongelmaan voi myös auttaa että laittaa vähemmän asteita uuniin ja pidemmän kypsymisajan tai jos laittaisi folion vuoan päälle suojaksi uuniin.



Noniin ja sitten vain lootat uuniin hieman keskitasoa alemmas, laitoin siis ruoan uuniin 180 asteeseen 40 minuutiksi.
Mutta jos tekee pelkkiä vauvan laatikoita niin voisi kokeilla myös 150astetta ja reilu tunti. :) Näin voisi välttyä niiltä kovilta makaroneilta.

Valmis! Nyt jouduin nyppimään kovat makaronit pois pinnasta omalle lautaselle, sen jälkeen pakastin annospalat isossa muovirasiassa.

Jos lapsella ei pureskelu vielä oikein suju niin lootan voi sulatuksen jälkeen soseuttaa/pilkkoa haarukalla tai sauvasekoittimella ja lorauttaa lapsen käyttämää maitoa joukkoon. näin ainakin meillä loota maistui oikein hyvin.
Lisäksi voi sitten tarjota myös jotain kasvissosetta, vaikkapa porkkanaa.

Tämmöistä tänään! Nyt on muutamat reseptit odottamassa vuoroaan kunhan vain ehtisi ne kirjoittelemaan, no pidetään lukijoita vielä jännityksessä ;)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti