lauantai 5. huhtikuuta 2014

Kanarisotto OJ:n tapaan

OJ on kova riisin ja kanan ystävä joten päätin tehdä tämmöisen risoton tällä kertaa! :)
Mukavaa oli, että sain OJ:n isinkin tällä kertaa mukaan kokkailemaan! 

Raaka-aineet:

  • 1,5l vettä
  • 400g kanaa
  • 2dl raakaa riisiä
  • 2kpl pientä bataattia tai 1kpl iso
  • 2kpl parsakaalia
  • 1pussi herne-maissi-paprikasekoitusta

 Tällä kertaa käytän risellan ruis&riisisekoitusta, mukavaa vaihtelua.



Aloitan sosetehtailun samalla mallilla kuin aikaisemmatkin eli raaka-aineiden esivalmistelut.
Kuori, pese ja pilko bataatit, pese ja pilko parsakaalit.














Keitä kanasuikaleita ensin noin 5 minuuttia.


 Lisää sitten riisi ja keitä lisää noin 10 minuuttia.




Lisää sen jälkeen loput raaka-aineet (HMP, Parsakaali ja Bataatti) ja keitä vielä noin 10 minuuttia. 


 Itse jouduin ottamaan tässä vaiheessa toisenkin kattilan apuun kun loppui tila kesken! Harmillista etten voi käyttää isoa 8l kattilaa jonka sain äidiltäni koska uudessa kodissamme on iduktioliesi.. Kattilakaupoille siis!



Tarkista soseen kaikkien raaka-aineiden kypsyys. Ja soseuta. Voit myös keittää riisin erikseen ja lisätä sen vasta valmiiseen soseeseen jos et halua soseuttaa riisiä, näin sose muistuttaisi enemmän risottoa.

Jätän itse jo ruokiin paljon rakennetta ja karkeutta koska medän pojulla on jo kahdeksan hammasta millä pureskella.

Sitten soseet pusseihin ja puntarin kautta jäähtymään (ulos, kylmävesihauteeseen, jääkaappiin tms.)




Sitten vain nimet soseisiin ja pakastimeen odottamaan syöjäänsä! :)

Valmista sosetta tuli tällä kertaa 15x 160-180g minigrip-pussia.


Possu-kasvissose

Possusta sosetta, tämmöisellä reseptillä tällä kertaa


Raaka-aineet:
  • Vettä 1,5l
  • Possun suikale 400g
  • Lehtiselleriä 5 siivua
  • Perunaa 900g
  • 4kpl Päärynää

Itse kaadoin hieman keitinlientä pois ennen soseuttamista ja valmista sosetta tuli 10x170g minigrip-pussia.

Mukavana lisänä olen ottanut käyttöön lehti/varsisellerin mitä OJ tykkää syödä ihan sellaisenaankin raakana, terveellistä ja antaa hyvän maun ruokiin! :)

Valmistus:


Keitä Possusuikaleita 1,5l vedessä n. 5minuuttia.

Kuori kauhalla possusta tulevaa valkuaisvaahtoa pois keitinliemen pinnasta.






 Esikäsittele kasvikset: kuori perunat ja päärynät, pese kaikki raaka-aineet ja pilko sopiviksi paloiksi.
Lisää perunat keitinveteen possun kanssa ja keitä 15minuuttia lisää.




Lisää sitten päärynä ja selleri ja keitä vielä n. 10 minuuttia, tarkista kypsyys.

Kaada mahdollinen liika keitinliemi pois jotta saat soseesta sopivan paksuista.


Punnitse ja pussita sose minigrip-pusseihin tai pilttipurkkeihin




Lisää sose-annoksiin nimet sekä päivänmäärät ja pakasta.

Pahoittelen etten ole pitkään aikaan ehtinyt kirjoitella ja pävittää blogiani, mutta yritän nyt ehtiä lisäilemään reseptejä useammin! :)

keskiviikko 19. maaliskuuta 2014

Sydämen ystävä, valinnoilla voit vaikuttaa



Heippa taas pitkästä aikaa!

Pahoitteluni että en ole ehtinyt tänne kirjoittelemaan useammin, mutta nyt tämä äityli on palannut taas työelämään ja vapaa-aika on kortilla!

Meillä herra 10kk on maistanut hieman jo rahkaa, mutta huonoin tuloksin. Ei ole ilmeisesti vielä tavallisten maitotuotteiden aika ja jatketaan maidottomalla linjalla.

"Maitotuotteisiin totuttelun voi aloittaa 10-12kk iässä hapanmaitotuotteilla. Alle 1- vuotiaalle tulee antaa juomana korviketta, ei lehmänmaitoa. Lehmänmaidossa on liian paljon proteiinia pienelle lapselle. Proteiini kuormittaa munuaisia kolinkertaisesti äidinmaitoon/korvikkeeseen verrattuna. Toisaalta siinä on liian vähän lapsen tarvitsemia ravintoaineita. Homogenoimaton luomumaito on tämän ikäisille yhtä huonoa kuin tavallinen lehmänmaito."

Haluan kirjoittaa nyt meille ajankohtaisesta aiheesta, nimittäin suolan määrästä ruoassa. Meillä on leipää syöty jo muutaman kuukauden ajan pikkuisen silloin tällöin. Nyt kun hampaita on tulossa lisää, niin leivän nakertaminen rauhoittaa ikeniä.


Useimmissa leivissä suolaa on yli suositusten (leipä >0,7% ja näkkileipä >1,2%) eikä vähäsuolaisia vaihtoehtoja ole paljon.
Löysin kuitenkin hyviä tuotteita Sydänliiton sivuilta http://www.sydanmerkki.fi/tuotteet



"Suolaa ei suositella alle yksi vuotiaalle sillä se rasittaa lapsen munuaisia ja aineenvaihduntaa."

Ruoissa en käytä suolaa ollenkaan ja olen itsekkin opetellut vähentämään suolaa meidän aikuisten ruoista, että on sitten helpompi sopeutua miedompiin makuihin kun OJ alkaa syömään vallan samaa ruokaa kuin me aikuiset.
Tuolla Sydänliiton sivuilla oli helppo hakea tuotteita hakusanoilla joten suosittelen sitä! :) Ei aina viitsisi kaikkia tuhansia ruokapaketteja käännellä kaupassa läpi vaan tehdä pientä "taustatutkimusta" ennen kauppareissua! 
Ruoanvalmistuksessa käytettävä suola olisi hyvä olla jodioitua, yleisimmin ihmiset saavat jodia maaperästä, mutta suomessa sitä ei ole. Joten ruokasuola on ainoa jodin lähde ruokavaliossamme.

"Jodin ravitsemuksellinen merkitys on toimia kilpirauhashormonien osana elimistön kasvun, aineenvaihdunnan ja kehityksen ylläpitäjänä."

Pian taas reseptejä kunhan tulisi semmoinen hyvä vapaa väli kirjoittelulle!
Mukavia kokkaushetkiä kaikille!